Naslovna Poljoprivreda Zatrovana bunarska voda i uginula stoka zbog istražnih bušotina?

Zatrovana bunarska voda i uginula stoka zbog istražnih bušotina?

PODELI
Foto: agroklub.rs

Voda iz bunara Cvetka Jovanovića iz sela Lukavac kod Valjeva više nije za upotebu, nakon što je zatrovana iz istražne bušotine Kompanije “Euro Lithium Balkan”, a Draganu Kojiću iz Šušeoke uginulo je osam jagnjadi.

Domaćinstvo Cvetka Jovanovića iz sela Lukavc kod Valjeva prvo je osetilo negativne efekte istraživanja litijuma i bora u valjevskom kraju.

Zbog curenja vode iz bušotine koja se nalazi na samo 60-ak metara, Jovanović više nema vodu za piće, a analize će tek pokazati koliko mu je narušeno zdravlje.

Imam problema sa pijaćom vodom u mom domaćinstvu. Vodu smo dali na analizu, u Beograd, na Institut i stigli su nam rezultati koji su poražavajući. Od kad sam to saznao, ne znam kud hodam i gde se nalazim. Voda sadrži hiljadu puta više bora nego što bi smelo da ga bude, ima arsena, stroncijuma i još nekih drugih propratnih teških metala. Osećao sam da voda nije u redu, ali sam je pio i počeo sam da osećam zdravstvene probleme, kaže Jovanović i dodaje da su sve otkrili kad je sin kupio bazen da bi se deca kupala.

– Natočio sam uveče pola bazena, ujutru smo videli da je voda sva žuta, crvena, nikakva!

Bušotina je napravljena 2019. u njivi pored Jovanovićevog imanja, a kada su radovi završeni iz nje je počela da izlazi voda. Meštani svedoče da se izlivala po celoj njivi i to je tako stajalo neko vreme. Kažu i da je izbijao gas, a tamo kud se tečnost razlivala, “nije ostajalo ništa” od biljaka.

– Vremenom je ta voda prodrla i u moj bunar, a da zlo bude veće počeo je da se radi ovaj put, brze trake. Bušotina nikad nije u potpunosti zatvorena, a oni su je sada prekrili. Bila je pre toga neka ekipa iz Bora koja je to kao nešto sanirala, ali kada su počeli radovi i kada su mašinama i valjkom počeli da sabijaju zemlju preko bušotine, ona je ponovo proradila”, objašnjava Jovanović. 

Naš sagovornik je, vodu iz svog bunara koristio neko vreme, potom je počeo da dovozi u balonima iz Banje Vrujci, sa izvora kod komšije ili iz Valjeva sa gradskog vodovoda.

Gradsku vodu u ovom kraju nema 13 domaćinstava, a tri decenije traju obećanja da ukoliko bude novca, biće priključeni na gradski vodovod.

“Ne znamo šta da radimo”, kaže Jovanović i nemoćno sleže ramenima.

A priča o šteti koju nanosi tečnost koja curi iz istražnih bušotina ne završava se u Lukavcu.

I ona broj 4, a koja se nalazi u selu Šušeoka, procurila je, a Dragan Kojić, meštanin ovog sela, tek nedavno je primetio da sa vodom nešto nije u redu.

-Rađena je analiza i ustanovljeno je da je mnogo zagađena. Rekli su mi da nije za piće, da ne sme da se koristi za spremanje hrane, ali nije ni za stoku. Neznajući, koristio sam tu vodu i imao sam veliku štetu. Osam jagnjadi težine od osam do 12 kilograma mi je uginulo. Vodu sad nemam, donosim u balonima za svoje potrebe, a ovcama dajem ovu koju imam. Jedino rešenje je da se priključim na gradski vodovod, kaže zabrinuti Kojić i dodaje da burad ili cisterna nisu rešenje, pa već sa prvim mrazem neće imati vode.

Kompanija “Euro lithium Balkan” do sada je napravila oko 35 bušotina u selima u blizini Valjeva i Opštine Mionica, ali je početkom novembra zatražen produžetak dozvole za nastavak istraživanja.

Firma je na svom sajtu pre godinu dana objavila dokument o proceni mineralnih resursa bora i litijuma, a ukoliko im se dozvoli, plan je da se izgradi površinski rudnik koji će zauzimati oko 30 kilometra kvadratnih.  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here