Naslovna Srem ZATVOR IZ SREMSKE MITROVICE TRAŽI HOTEL U MAKARSKOJ: Srpskim firmama i ustanovama...

ZATVOR IZ SREMSKE MITROVICE TRAŽI HOTEL U MAKARSKOJ: Srpskim firmama i ustanovama Hrvatska zarobila imovinu vrednu 1,8 milijardi evra

PODELI
Foto: Profimedia

Oko 130 preduzeća i državnih uprava odazvalo se na javni poziv Republičke direkcije za imovinu (RDI) zbog potraživanja svoje imovine u Hrvatskoj, uglavnom na Jadranu.

Najatraktivniji objekti nalaze se u Hrvatskoj, među kojima su mnogi već prodati drugim vlasnicima. Tako je, na primer, AP Vojvodina za objekat na Bledskom jezeru – koji sada koristi Ministarstvo odbrane Slovenije – pokrenulo opomenu pred pokretanje sudskog postupka, a to je već urađeno u vezi sa vilama “Vojvodina” u Lovranu i Crikvenici, koje su u međuvremenu odlukom tamošnjih sudskih organa prenete u vlasništvo MUP-a Hrvatske, odnosno Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Prijave za restituciju dostavile su i brojne druge srpske institucije – od Grada Beograda koji potražuje vilu na Bledu u Sloveniji, do Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica koji traži da mu se vrati hotel “Dubravka” u mestu Baške Vode, pored Makarske.

No, kako nezvanično saznajemo iz Ministarstva pravde, koliko je njima poznato, hotel “Dubravka” je prodat privatniku. Samo preduzeće za turizam “Rekreaturs” potražuje nekadašnje odmaralište “Beograd” u Rovinju od 900 ležajeva, nekadašnje odmaralište “Srbija” pored Dubrovnika sa 375 ležajeva i bungalove “Stari grad” u Biogradu na Moru od skoro 200 ležajeva. Imali su još odmarališta na nekoliko hrvatskih ostrva, ali nisu vlasnici zemljišta pa ih i ne traže.

– Na sve pozive Direkcije smo se javljali, ali individualno nismo tražili ništa niti pokretali postupke pred hrvatskim sudovima. Koliko znamo, odmaralište “Beograd” koristi Fabrika duvana Rovinj, odmaralište kod Dubrovnika je porušeno, a u Biogradu na Moru jedan deo odmarališta koriste časne sestre Katoličke crkve – rekli su iz ovog preduzeća.

Prema podacima iz RDI, “Simpo” iz Vranja potražuje 2.100 metara kvadratnih poslovnog prostora u Samoboru. RDI su se javili i zrenjaninska mesna industrija “Bek”, subotički “Vojput”, Jugobanka, kragujevačka “Zastava”, pančevačka “Utva”, “Pionir” iz Subotice koji ima nekretnine u Splitu i mnogi drugi. Svoju imovinu potražuju i Osnovna škola “1. oktobar” Bašaid, OŠ “Jovan Sterija Popović” Beograd, kao i Gradski centar za socijalni rad Jagodina.

– Srbija je potpisala Aneks G Sporazuma o sukcesiji koji bi trebalo da vrati imovinu naših preduzeća. Pozvaćemo Hrvatsku, gde je najviše takve imovine, da zaključi bilateralni sporazum sa Srbijom. Ukoliko to ne budu želeli, ići ćemo na arbitražu koja ima snagu jaču od zakona – izjavio je Jovan Vorkapić, direktor RDI.

Iako je na javnom pozivu rok za dostavu prijave i dokumentacije za oduzetu imovinu bio 5. oktobar ove godine, RDI i dalje prima nove prijave koje im, kako kažu, pristižu svakodnevno. Po proceni ove institucije, vrednost zgrada, stanova i odmarališta koje subjekti iz Srbije potražuju u Hrvatskoj je oko 1,8 milijardi evra, a u drugom smeru cifra je oko 800 miliona evra. Hrvatska od 1992. godine svu pokretnu i nepokretnu imovinu srpskih pravnih lica na svojoj teritoriji konfiskovala je, bez naknade, a posebnim zakonom iz 1994. godine ta imovina upisana je kao državna i data na raspolaganje Fondu za privatizaciju. Deo je tako i prodat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here