Naslovna Dogadjaj Zatvorenici dresiraju pse u Sremskoj Mitrovici

Zatvorenici dresiraju pse u Sremskoj Mitrovici

PODELI

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici već godinu dana sprovodi poseban program resocijalizacije osuđenika. Pojedini među njima čuvaju i dresiraju pse.

“AVETI” u Sremskoj Mitrovici

Nadležni kažu da je cilj projekta menjanje ponašanja osuđenika, kao i smanjivanje stope povratnika. Po završenom programu osuđenici dobijaju i licencu koja im po izlasku na slobodu, omogućava da se zaposle u azilima i odgajivačnicama.

Život iza rešetaka nije lak. Međutim, pojedinim osuđenicima dani su olakšani zahvaljujući – psima.

Pod nadzorom komandira i profesionalnih trenera pasa, osuđenici u Sremskoj Mitrovici imaju jedan specifičan zadatak – da svakodnevno brinu o psima, dok istovremeno stiču znanja o dresuri.

Foto: N1

Radomir Đaković koji služi zatvorsku kaznu u Sremskoj Mitrovici kaže da mu upravo to ispunjava dane.

“Od tog momenta zatvor mi pada bar 80 odsto lakše, zato što, eto, psi i druženje sa njima me ispunjava i dok radim, stvarno se osećam kao da nisam u zatvoru. Iskreno ovo je jedini program koji je imao uticaj na mene”, ističe on.

Milanu Miloševiću ruše porodičnu kuću u Sremskoj Mitrovici!?

Druženje sa psima znači mnogo i osuđeniku Petru Topoliću.

“Prvenstveno zato što sam ja taj koji nekome daruje slobodu, i mnogo mi znači to što sam provodio dosta vremena sa njom, učeći nju komandama, sebe strpljenju. Naša ambicija i kreacija je došla do izražaja, sve to potvrđuju i sertifikati koje smo dobili posle položenih testova za veterinu i dresuru, posle kojih možemo da otvorimo svoj azil i odgajivačnicu”, kaže on.

Da bi dobili priliku da rade sa životinjama, osuđenici najpre moruaju da prođu psihološke testove. Nakon toga, imaju stučnu praksu i organizovana predavanja koja drže profesori sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, objašnjava upravnik KPZ Sremska Mitrovica, Aleksandar Alimpić.

Jeftiniji bazen za najstarije Mitrovčane

“Smatram da smo treći u Evropi koji sprovode ovakav projekat, a jedini u svetu koji imaju azil za pse. Dosadašnjom realizaciojom ovog projekta moram da kažem da smo zadovoljni i prezadovoljni sa rezultatim, imajući u vidu empatiju koju smo izazvali kod osuđenih lica”, naveo je on.

Osuđenici uglavnom vode računa o psima, koji se sa ulice dovode u zavtvorsko prihvatilište. Podaci pokazuju da je upravo to doprinelo smanjivanju lutalica u Sremskoj Mitrovici.

Foto: N1

U azilu se trenutno nalazi 300 pasa koje građani mogu da udome. Svi su bezbedni, jer su prošli veterinarske preglede i neophodnu dresuru.

Prilikom rada, osuđenici mogu da biraju sa kojim psom žele da provode vreme, kaže stariji komandir Predrag Balanac.

“Tu je veoma važno da se oni uklope da prilikom svakodnevnog susreta radost bude obostrana, kad oni ispunjavaju jedne druge pozitivnom energijom tu je onda više od 50 odsto našeg posla urađeno. I nije redak slučaj da familija i rodbina osuđenika udomi psa sa kojim je osuđenik radio tako da se veoma vezuju jedni za druge”, kaže Balanac.

Za „Dobricu Milutinović” 70 miliona dinara

Zahvaljujući psima, osuđenici su uspeli da promene svoje ponašanje, objašnjava psihološkinja Maja Novković.

“Smanjena je implusivnost, zatim promene koje su oni kod sebe primetili su povišeno raspoloženje, osećaj relaksiranosti”, navodi ona.

Resocijalizaciju uz pomoć pasa ne finasira država. Projekat se realizuje uz pomoć OEBS-a u Srbiji i nemačke nevladine organizacije Help. U narednom periodu sličan program trebalo bi da se uvede i u zatvorima u Valjevu i Kruševcu.

Uhapšene 3 osobe zbog zloupotrebe službenog položaja!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here