Naslovna Srem Sremska Mitrovica Zatvorenici napravili “revoluciju” za tržište

Zatvorenici napravili “revoluciju” za tržište

PODELI

Poljoprivredni sajam “Agrosirm” na Hipodromu Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Prezentovan novi proizvod – solarna ploča, namenjena navodnjavanju u poljima.

KONAČNO se izmamilo sunce, pa podiglo živu na termometru iznad 31 stepen, a vredni i radni Sremci očekuju da će se voda koja je nadošla izlivanjem bujičnih potoka i podzemnih voda povući iz njiva i voćnjaka i da će nastaviti posao u polju. Zato je ovaj vikend bio idealna prilika da posete treći po redu, dvodnevni Sajam poljoprivrede “Agrosirm” u Sremskoj Mitrovici, na kojem učestvuje 100 izlagača iz oblasti poljomehanizacije, proizvođači stočne hrane, mesnih proizvoda, mlekare, vinarije, klanice…

Ovog puta čast da otvori manifestaciju, i to u svom rodnom gradu, pripala je Branislavu Nedimoviću, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kome je, tokom obilaska izložene poljoprivredne mašine, prezentovan novi proizvod – solarna ploča koja se nalazi na “Dubravinoj” prikolici. Urađena je prvi put kod nas u Srbiji, a namenjena je prvenstveno za navodnjavanje u poljima, gde nije moguće obezbediti električnu energiju.

– Mislim da će ovo napraviti revoluciju na srpskom tržištu, i to je svrha ove manifestacije – da promoviše ono što je srpski proizvod, da takvih proizvoda bude što više, kako bismo pronašli što veći broj kupaca – rekao je ministar Nedimović.

SOLARNA ploča, jačine sedam kilovata, nalazi se na konstrukciji koju su uradili zatvorenici Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ-a, očekuje dobru prodaju.

– U našoj ustanovi postoji obuka za varioce, bravare i metalostrugare. Ti ljudi doprinose svojim radom i kreativnošću, kako bi se poboljšao kvalitet proizvoda. Godišnje prodamo oko 150 prikolica, 50 drljača i podrivača. Pored domaćeg tržišta, naše proizvode prodajemo i u BiH, Hrvatskoj, a od ove godine proširićemo prodaju van ovih granica – kaže Alimpić, i dodaje da se kada je on došao na čelo ovog zavoda, 2015. godine, nije proizvodila nijedna prikolica.

SAJAM je veoma značajan za Sremsku Mitrovicu. – Ovo je idealno mesto za okupljanje malih proizvođača kiji žele da ponude svoje proizvode po pristupačnim cenama. Mitrovica je i poljoprivredni kraj, iako smo naveliko poznati kao turistički, sa bogatom istorijom – rekao je gradonačelnik Vladimir Sanader.

U ZIDINAMA opasanim bodljikavom žicom, gde kaznu trenutno služi blizu 2.000 osuđenika, u “Dubravinom” proizvodnom pogonu, sa štitnikom na licu i zavarivačem u ruci, posao je obavljao osuđenik A. S.

– Ovde sam završio kurs za varioca i dobio sertifikat od škole, tako da ću, kada odslužim kaznu, nastaviti da se bavim ovim poslom – kaže A. S.

Njih svakodnevno nadgleda Branislav Zečević, poslovođa u proizvodnji i stručni instruktor za obuku osuđenih lica, koji ima samo reči hvale za svoje radnike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here