Naslovna Srem Ruma Zavičajni muzej Rume: Iz Save izranjaju budući eksponati

Zavičajni muzej Rume: Iz Save izranjaju budući eksponati

Foto:dnevnik.rs

RUMA – Arheološka zbirka Zavičajnog muzeja Ruma nedavno je uvećana sa nekoliko predmeta izvađenih iz Save kod sela Hrtkovci. Nađene su dve posude i novčići iz rimskog perioda, nekoliko artefakata iz keltskog perioda i impozantne kosti i kljova praistorijskog mamuta.

– Do novih eksponata smo stigli zahvaljujući firmi „Boreal“ iz Kraljevaca i njenom vlasniku Petru Boroviću, koji su kao društveno odgovorno preduzeće preuzeli predmete i poklonili ih našem Muzeju – kaže direktorka ZMR Branislava Konjević.

Ove godine, u vanrednim uslovima rada pod merama zbog pandemije koronavirusa, Zavičajni muzej Ruma je uspeo da organizuje i realizuje niz događaja i manifestacija.

Stalne postavke Muzeja su: Etno postavka – enterijer kuće vojvođanskog stila, Muzejska postavka – učionica iz prošlosti, otvoreni depo sa eksponatima interesantnim publici.

– Do kraja godine u planu je izložba radova škole slikanja „Leonardo“ iz Rume (koja će biti u drugoj polovini novembra), potom početkom decembra izložba 48. likovne kolonije „Borkovac“, pa izložba „Doseljavanje Hrvata u Srem“, koja je rađena po projektu Ministarstva kulture- navodi Branislava Konjević

Još bogatiji program planira se za narednu godinu u nadi da će se epidemiološka situacija normalizovati i da poteškoće u realizaciji programa koje su imali ove godine, neće imati ubuduće. Najveća želja svih zaposlenih kako ističe Branislava Konjević, je saniranje vlage, koja napada zgradu. – Želimo da naredne decenije i jubileje dočekamo u renoviranom prostoru i to nam je važno- kaže Konjević i dodaje da sve izložbe i dešavanja koja nisu po projektima u celosti finansira Opština Ruma koja je i osnivač.

Prethodna vestU nedostatku dizela: Šta sve dizel-motor može da koristi kao gorivo
Sledeća vestObaveštenje o radnom vremenu za vreme praznika u Rumi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here