Naslovna Srbija Zavojsko jezero nestaje: Ovo postaje sve tužnije

Zavojsko jezero nestaje: Ovo postaje sve tužnije

Foto:blic

STARA PLANINA – Alarmantna ekološka situacija na Staroj planini, nivo vode u Zavojskom jezeru, drastično je smanjen zbog proizvodnje struje i suše, toliko da je na mestu gde je proletos bilo duboko 20 metara, danas pustoš.

Ekolozi i ljubitelji prirode smatraju da je to posledica prekomernog rada hidroelektrane Pirot i da ugrožava bezbednost građana, biljni i životinjski svet.

Iz vode su počele da izranjaju zidine davno potopljenih sela. Vlasnici okolnih vikendica su zabrinuti

„Tužno, nema gde da se peca, nema gde da se leti kupa na jezeru. Ljudi su prestali i da dolaze, celog leta nije bilo nikog“, kaže Miroslav Ćirić iz vikend-naselja Padinje.

Ekolozi ne spore da je jezero sagrađeno za proizvodnju struje, ali smatraju da se mora poštovati priroda i bezbednost ljudi.

„Do tog rešenja treba doći dogovorom. Najvažniju ulogu vidim u lokalnoj samoupravi i inspekcijskim organima koji moraju da vide šta može, a šta ne i da se sve uvede u normalni tok koji tražimo u Pirotu – vršni neekonomski način rada. To će spasiti Pirot, bezbednost građana i Zavojsko jezero“, kaže Aleksandar Panić iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine”.

Lokalna samouprava Pirota uputila je apel svim nadležnim institucijama da se preispita ispuštanje velike količine vode iz jezera u reku Nišavu. Odgovorila je jedino vodoprivredna inspekcija.

U javnom preduzeću „Đerdap“, u čijem je sastavu elektrana u Pirotu, kažu da posluju isključivo po zakonu.

„U ovom trenutku kota Zavojskog jezera je oko 22 metra iznad minimalne kote. Možemo govoriti samo o ispravnom radu hidroelektrane Pirot, a nikako o nekontrolisanom pražnjenju“, ističe Dragan Maksimović, direktor JP „Đerdap“.
Iako je proizvodnja struje prioritet, u EPS-u ističu da redovno pošumljavaju predeo oko Zavojskog jezera i brinu o ribljem fondu.

Prethodna vestBeloglavi sup, sveta ptica Srba
Sledeća vestVlada donela odluku: Nema poskupljenja električne energije do kraja novembra

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here