Naslovna Politika Završena konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Završena konstitutivna sednica Skupštine Srbije

PODELI
Foto: Tanjug/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Izborom članova i njihovih zamenika u skupštinskim odborima, članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama, kao i sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, 15 minuta posle ponoći, završena je konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije.

Nakon sednice, koja je u u utorak trajala više od 15 sati, sa jednočasovnom pauzom, i koja je “prešla” iza ponoći, održane su i tri sednice odbora.

Za predsednika Odbora za administrativno – budžetska i mandatno – imunitetska pitanja za predsednika izabran je Milenko Jovanov, a za njegovog zamenika Života Starčević, dok je na čelu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo ponovo je na čijem je čelu ostala Jelena Žarić Kovačević, a njen zamenik biće Pavle Grbović.

I na čelu Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu ostao je predsednik koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu – Vladimir Ðukanović, a za zamenika je izabrana Jelena Jerinić.

Osim članova radnih tela, u delu sednice u utorak izabrani su i predsednik parlamenta, potpredsednici, te generalni sekretar skupštine.

Završnicu sednice obeležila je kraća rasprava o Sandžaku, koju je započeo lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, rekavši da neki u skupštini ne bi voleli da čuju tu reč, ali, kaže, Sandžak postoji kao kulturni i istorijski region u Srbiji i Crnoj Gori, a on ga vidi kao mesto koje može “da poveže Srbiju i Crnu Goru”.

Navodeći da se SPP zalaže za politku projekata u Sandžaku i podizanja stepena prava nacionalnih zajendica, dodao je da će se zalagati da se dovedu projekti u Sandžak, koji je, tvrdi, zapostavljena regi.

“Mi nišmo za separatizam, žlimo poštovanje i pravdu… Ne dirajte nam Sandžak, već dođite da vas ugostimo”, rekao je Zukorlić.

Na njegovo izlaganje, reagovao je šef poslanika SPS Ivica Dačić, koji je rekao da niko ne dira Sandžak, ali i da niko ne može da dira Srbiju i Staru Rašku, navodeći da nije dovoljno ozbiljno i odgovorno da se pod tačkom o izboru radnih tela govori o pitanjima koja mogu imati reperkusije na druga nacionana državna pitanja.

Rekao je i da, kada bi se sad otvorila rasprava, za koju nije ni vreme ni mesto, otišli previše daleko, dodajući da su više puta upotrebljavani izrazi koji nisu u skladu sa Ustavom, na šta je već skretao pažnju.

Dačić je rekao da ne ulazi u to da li neko pod terminom “Sandžak” smatra regionalno udruzivanje ili začetak separatizma, i da se moraju odvojiti pitanje regionalzima i državnog integirteta i suvereniteta.

O pravima Bošnjaka se, ističe, može razgovrati, ali ne i nametati to pitanje na način da neko dira Sandžak.

“Šta to znači, ko dira Sandžak? A, naročito da se obraćate sa – ne dirajte nam Snadžak… Ne dirajte nam Srbiju, Staru Rašku, koja je stariji naziv od Sandzaka”, rekao je Dačić.

Dodao je da je imao dobru saradnju sa pokojnim muftijom Muamerom Zukorlićem, da se nada da će saradnja sa SPP-om biti nastavljena i dalje, ali i napomenuo da u tome “što zovu Sandžak” živi više od 40 odsto Srba, te to nije pitanje samo bošnjačkog naroda, veh ustojstva države Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here