Naslovna Vojvodina Završeno poribljavanje Velikog bačkog kanala kod Sombora

Završeno poribljavanje Velikog bačkog kanala kod Sombora

PODELI
Foto: rtv.rs

SOMBOR – JVP “Vode Vojvodine” obavile su završno poribljavanje puštanjem riblje mlađi u Veliki bački kanal kod Sombora. Tokom ove godine poribljavanje je obavljeno na 24 lokacije, a u kanale i reke u Vojvodini pušteno je 21 tona ribe ili 105.751 jedinki, vretenastog šarana, koja je autohtona vrsta ribe.

JVP “Vode Vojvodine”uz podršku Grada Sombora obavile su poribljavanje Velikog bačkog kanala na Tromeđi kod prevodnice u Somboru puštanjem 4.000 komada mlađi.

Zahvaljujući lokalnoj samoupravi i resornom pokrajinskom sekretaru Čedomiru Božiću uspeli smo da opredelimo oko 150 miliona dinara za sve projekte. Cilj je da maksimalno osposobimo plovnost i turistički značaj Velikog bačkog kanala i da imamo plovni put od Novog Sada do Bezdana, kazao je direktor JVP “Vode Vojvodine” Srđan Kružević.

Ako se sećate, kada je letos bio problem sa jezerom Korlatoš, uspeli smo da prepumpavanem vode iz Velikog bačkog kanala sprečimo katastrofu i spasimo eko – sistem. Ulažemo u VB kanal, radimo i revitalizaciju od tromeđe do mosta, uređujemo kanalsku obalu sa ciljem unapređenja turističke ponude grada Somobora, napomenuo je predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus.

Planirane investicije uključuju i metode sprečavanje krađe ribe.

– JVP su u ovoj godini uložile oko 40 miliona dinara u opremu za otkrivanje ribrokradica, tu su dronovi, kamere…, rekao je Kružević.

Akcija porbljavanja JVP ima za cilj podizanje svesti građana o čuvanju ribljeg fonda, jer je u protekloj godini zaplenjeno 67 kilometara mreže, preko 100 alata i sedam plovila ribrokradica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here