Naslovna Život Zdravstvene tegobe koje nam uzrokuju pametni telefoni i računari

Zdravstvene tegobe koje nam uzrokuju pametni telefoni i računari

PODELI

Tokom čitanja teksta s tableta koji stoje na stolu, korisnik je pognut nad uređajem, čime oštećuje vratne mišiće. Rešenje je da nakosi tablet što je više moguće, kako bi se simulirala zakrivljenost ekrana.

Slušalice za telefone koje pešaci i biciklisti koriste ne samo da uništavaju sluh nego su vrlo često i uzrok smrti. Istraživanja pokazuju da se od 2006. godine broj saobraćajnih nesreća utrostručio. Najčešće je reč o podletanju pod automobil pri prelasku raskrsnice ili pešačkih prelaza, a tri četvrtine tih nesreća za pešaka i biciklista završe smrću.

Da li znate šta je selfie lakat? Do selfie lakta dolazi zbog prevelikog naprezanja ruke u nadi da ćemo pronaći najbolji ugao za fotografiju. Rezultat su deformacije tetive, bol i upale u mišićima. Na bolno mesto stavite obloge, istežite mišiće ruke, a u krajnjem slučaju dobićete i lekove.

Mobilni su jedni od glavnih krivaca i za stres, pogotovo ako često proveravate mobilni i razbijate glavu time zašto još čekate odgovor na poruku. To izaziva osećaj anksioznosti, a naučnici savetuju da mobilni što češće držite utišanim i proveravate ga svakih nekoliko sati.

Pametni telefoni deluju na loš izgled lica. Prepuni su bakterija koje se lako prenose na kožu, a kao uzrok nastaju bubuljice na obrazima i bradi.

Ako ste se ikad zapitali zašto vas često bole vrat i leđa, razlog bi se mogao skrivati u dopisivanju, surfovanju na internetu ili korišćenju društvenih mreža. Službeni naziv za ovu bolest je text neck. Kako bi se ovaj problem sprečio, potrebno je mobilni držati u nivou očiju.

A, da li vam je poznat termin nomofobija? To je strah od gubitka mobilnog ili njegovog ostavljanja kod kuće. Uključuje emocionalne probleme poput brige, panike ili straha zbog nemogućnosti upotrebe telefona, stresa i anksioznosti što ne možete da proverite svoj telefon, a tu su i fizički problemi poput stezanja u grudima, problemima sa disanjem, drhtanjem i znojenjem.

Rezultati više studija pokazuju da ova fobija postaje sve rasprostranjenija. Prema istraživanju iz 2017. godine, u kojem je učestvovalo 145 indijskih studenata prve godine, njih 17,9 je imalo blagu nomofobiju. Za 60 posto studenata simptomi su bili umereni, a 22,1 imalo je ozbiljne simptome nomofobije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here