Naslovna Magazin Zdravstveni benefiti ovsene kaše za koje niste znali

Zdravstveni benefiti ovsene kaše za koje niste znali

PODELI
Foto: Pexels/JÉSHOOTS

Mnogima omiljeni doručak, a da ni ne znaju koji su to zdravstveni benefiti ovsene kaše. U nastavku vam donosimo razloge zašto da je jedete što češće.

Ovas predstavlja jednu od najzdravijih žitarica na planeti. Ukoliko su ovsene pahuljice od celog zrna, sjajan su izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata. Studije su pokazale mnogobrojne koristi ovsa i ovsene kaše, a mi u nastavku donosimo one najvažnije.

Zdravstveni benefiti ovsene kaše

Nutritivni balans

Ovas predstavlja savršeno izbalansiranu namirnicu. Pored vlakana i ugljenih hidrata, ovas sadrži i proteine, vitamine, antioksidante, minerale i esencijalne masne kiseline. Jedna šolja sadrži 51 gram ugljenih hidrata, 13 grama proteina, 5 grama masti i 8 grama vlakana, a 303 kalorije.

Zdravije srce

Ovas sadrži antioksidante i polifenole. Jedan od njih je i avenantramid, koji se nalazi isključivo u ovoj žitarici. A ovaj polifenol pomaže u smanjenju krvnog pritiska, što utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Uz to, ovaj polifenol ima antiupalno svojstvo.

Beta- glukan

Ovas i ovsena kaša sadrže velike količine beta-glukana, vlakna koje pomaže varenje. Ovo razgradivo vlakno smanjuje i nivo lošeg holesterola, reguliše nivo šećera u krvi, daje osećaj sitosti i podržava dobru crevnu floru.

Idealan saveznik u mršavljenju

Zahvaljujući vlaknima, ovsena kaša nas duže drži sitima, održava nivo energije tokom dana, sprečava prejedanje i „napade gladi“. Stoga, utiče na smanjenje unosa kalorija u toku dana i podstiče mršavljenje.

Nega kože

Nije nikakva slučajnost što se ovas može pronaći kao sastojak u različitim proizvodima za negu kože.Ova žitarica leči suvu i nadraženu kožu, umanjuje simptome brojnih kožnih oboljenja, uključujući i ekcem.

Umanjuje rizik od astme kod dece

Postoje studije koje su pokazale da ovas štiti decu od rizika od astme, jer ima antiupalno dejstvo.

Bori se protiv zatvora

Od zatvora pati veliki broj ljudi, a glavni krivci su neaktivnost i loša ishrana. Budući da ovas sadrži vlakna, ova namirnica može da pomogne u sprečavanju konstipacije.

NAPOMENA:

Ovsena kaša je zdrava jedino kada se priprema sveža, uz sveže namirnice. Izbegavajte industrijske instant kaše, koje su pune šećera i glukozno-fruktoznog sirupa. Radije napravite svoj miks, dodavajući jogurt, sveže voće i med.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here