Naslovna Srem Pećinci Zelenom pogledu nagrada za najbolji volonterski ekološki kamp

Zelenom pogledu nagrada za najbolji volonterski ekološki kamp

PODELI
Foto: Opština Pećinci

KUPINOVO – Juče je u Palati Srbije, u organizaciji Mladih istraživača Srbije a u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, održana svečanost povodom Međunarodnog dana volontera, na kojoj su uručene nagrade organizacijama i pojedincima za doprinos volontiranju i najbolje volonterske kampove i projekte u 2021. godini, među kojima i Udruženju “Zeleni pogled” iz Kupinova.

Predsedniku kupinskog udruženja Perici Odobašiću priznanje je uručila pomoćnica ministra za sport i omladinu Snežana Žugić, a Odobašić je tom prilikom naglasio da Međunarodni volonterski ekološki kamp “Obedska bara” već 23 godine okuplja mlade volontere iz celog sveta i naše zemlje, kao i da su se višedecenijski trud i volonterizam preko 300 učesnika konačno isplatili.

Tokom realizacije samih kampova očistili smo veliku površinu vlažnih livada koje su postala povoljna mesta za mrest riba, reprodukciju vodozemaca i gmizavaca, kao i za opstanak brojnih vrsta zeljastih biljaka, ali i izuzetna hranidbena baza barskih ptica. S druge strane, povećano je interesovanje meštana Kupinova i Obreža za očuvanje „Obedske bare“ koja je zahvaljujući volonterima iz inostranstva postala prepoznatljiva širom sveta. Možda još bitniji rezultat je da je uspostavljena stalna linija komunikacije između lokalne zajednice, pre svega Opštine Pećinci i MZ Kupinovo, JP „Vojvodinašume“ kao upravljača, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i nevladinog sektora – istakao je Odobašić, i dodao da je volonterizam u pećinačkoj opštini godinama unazad doneo brojne benefite, kako lokalnoj zajednici tako i šire, jer pored ekološkog kampa, Zeleni pogled organizuje i međunarodni volonterski arheološki kamp.

On je na svečanosti u kratkoj video prezentaciji predstavio rezultate samih kampova, i još jednom naglasio da bi bez pomoći Mladih istraživača Srbije kao volonterskog servisa, pećinačke lokalne samouprave, Ministarstva omladine i sporta, kao i Turističke organizacije opštine Pećinci realizacija ovih kampova bila nemoguća, te da ova nagrada pripada kako svim volonterima, tako i svima koji su na bilo koji način podržali organizaciju ekoloških kampova.

Izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije istakla je da su volonteri važna karika u našem društvu i zahvalila se svima na odzivu i uključivanju u same akcije i kampove.

Kroz volontiranje se uči solidarnost, empatija, samostalnost, incijativa, kreativnost u rešavanju problema, timski rad i razumevanje različitosti. Danas obeležavamo Međunarodni dan volontera pod sloganom Ujedinjenih nacija – Volontirajte sada za našu zajedničku budućnost. U trenutku kad se planeta suočava sa pandemijom koronavirusa i klimatskim promenama, više nego ikad je potrebno da preuzmemo odgovornost sada za održiviju, ravnopravniju i inkluzivniju budućnost – i manje toplu planetu – rekla je Petrović.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije Milan Savić istakao je da je više od 2.300 mladih uključeno u aktivnosti kroz 137 „Šta nam teško“ volonterskih projekata u 23 okruga u Srbiji, 30 volonterskih kampova i 30 volonterskih akcija.

Naš cilj je da edukujemo, podržimo i osnažimo mlade da se uključe u život svoje zajednice. Svesni smo značaja volotiranja, ne samo za razvoj lokalne sredine, već i lični i profesionalni razvoj mladih ljudi. Čestitam vam Međunarodni dan volontera i želim da vas pozovem da nastavimo zajedno da unapređujemo živote svojih sugrađana i zajednica – kazao je Savić.

Za najbolje volonterske kampove u 2021. godini, proglašeni su, pored kampa na Obedskoj bari, još i kampovi na Goliji i u Valjevskoj Kamenici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here