Naslovna Svet Zelenski pominjao Balkan tokom kritike globalne bezbednosti

Zelenski pominjao Balkan tokom kritike globalne bezbednosti

PODELI
Foto: Facebook/Printscreen/zelenskiy.official

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, u najnovijem video obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbednosne arhitekture i u tom kontektsu ukazao na konfliktne situacije i pretnje širom sveta poslednjih dana, uključujući i Balkan.

“Ovih dana u našem informacionom prostoru i na društvenim mrežama ima dosta izveštaja o konfliktnim situacijama i pretnjama koje postoje u drugim geografskim sredinama. Prvo – Balkan, pa – Tajvan, sada možda Kavkaz… Sve ove situacije izgledaju drugačije, iako ih spaja jedan faktor, a to je da globalna bezbednosna arhitektura nije funkcionisala. Da je funkcionisalo, ne bi bilo ovog sukoba”, naveo je Zelenski.

On je ponovo optužio Rusiju da je “potpuno ignorisala međunarodno pravo i interese čovečanstva” i ocenio da je 2014. godina bila prekretnica, prenosi Ukrinform.

Zelenski je ukazao na tadašnju situaciju sa Krimom, Donbasom i oborenim malezijskim avionom i naveo da je Rusija “izbegavala neposrednu i opipljivu odgovornost i sačuvala poslovne i političke veze sa svetom”.

Ocenio je da su Ukrajinci ujedinili ceo svet ne samo oko svoje borbe za slobodu, već i oko razumevanja koliko je krhka sloboda svih aroda u Evropi i drugim delovima sveta.

“Ova krhkost se može zaštiti samo zajedničkim delovanjem. Mora da postoji efikasna globalna bezbednosna arhitektura koja obezbeđuje da nijedna država više nikada ne može da pribegne teroru druge države”, poručio je Zelenski.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here