Naslovna Svet Zelenski: Spreman sam da razgovaram s njim

Zelenski: Spreman sam da razgovaram s njim

PODELI
Foto: EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman da se sastane sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

“Spremni smo da ga vidimo ovde. Želim da razgovaram sa njim”, rekao je Zelenski u intervjuu za agenciju AP, dodajući da tokom 2022. godine nije imao nikakav kontakt sa kineskim liderom.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Nin izbegla da pruži informacije o mogućem razgovoru kineskog i ukrajinskog predsednika, ali je navela da Peking održava kontakte sa svim stranama, prenele su Novosti.

Zelenski je takođe upozorio i na to da bi Moskva, ukoliko Ukrajina izgubi Bahmut, mogla da radi na međunarodnoj podršci za sporazum kojim bi se od Kijeva zahtevali neprihvatljivi kompromisi.

“Ako bi Bahmut pao u ruke ruskih snaga, njihov predsednik Vladimir Putin bi ‘prodao’ ovu pobedu Zapadu, svom narodu, Kini, Iranu”, rekao je Zelenski u intervjuu za Asošijeted pres, koji je dat u vozu kojim je putovao do gradova u blizini fronta.

On je izrazio zabrinutost da bi u SAD došlo do opadanja podrške. “SAD zaista razumeju da ako prestanu da nam pomažu, nećemo pobediti”, rekao je on.

Priznao je da bi gubitak Bahmuta, za koji se vodi bitka sedam meseci i najduža je u ratu do sada, bio skup politički poraz više nego što bi bio taktički poraz.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here