Naslovna Srem “Žetva Kraljevci” – Očuvanje tradicije i identiteta

“Žetva Kraljevci” – Očuvanje tradicije i identiteta

PODELI

Petu godinu za redom Udruženje žena “Kraljevčanke“ iz Kraljevaca organizovalo je seosku manifestaciju “Žetva Kraljevci“. Žito je sa kraljevačkih njiva skinuto, pa su meštani i gosti mogli i da proslave završetak najvažnijeg posla u polju i to na starinski način. Muškarci su kosama skidali žito, a žene vezivale snopove i pripremale hranu, jaku “sremačku“ da čovek izdrži težak rad u polju.

Žetva u Kraljevcima je skoro gotova, prinos je bio nešto manji od prethodnih godina, majske kiše umanjile su rod, a nešto je stradalo i tokom nevremena. Ipak, Kraljevčani nisu poklekli, i kao nekad, posle velikog posla, valja se i proslaviti.

“Peti put smo ovde, pogledajte koliko je ljudi došlo. Naše vredne žene rade, mesi se kao što se to radilo nekad. Manji prinos i štete od nevremena nisu umanjili naše raspoloženje. Godina će proći, sledeća će biti bolja, život ide dalje, a mi ćemo čuvati stare tradicionalne vrednosti, posebno među mladima koji su i danas sa nama i koji uče i koji će nastaviti ovu tradiciju”, napominje Nikola Čanadžić, predsednik Saveta MZ Kraljevci.

Košenje”Glavni deo posla u polju je završen, a sada mi pokazujemo kako se nekad kosilo i kakva se nekad hrana pripremala. A naše žene umeju i da kose, ali i da dobro mese. Na njivu se na žetvu nosi korpa u koju se pakuju rakija, domaća slaninica, krompir, kuvana jaja, kobasica, gibanica i domaći hleb. Svaka domaćica to je nekad pakovala da bi muškarac mogao da radi u polju”, kaže Snežana Bogdanović, predsednica Udruženja žena „Kraljevčanke” Kraljevci.

A nekad se kosilo ručno. To je bio posao koji je bio namenjen muškarcima. Za njima su išle žene koje su žito vezivale u užad, pa u snopove. Međutim, kada nema muškarca u kući, ili kad je žena sposobna i jaka, a takve su naše žene, tada su se i one prihvatale kose.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here