Naslovna Blog Goran Eror ŽETVA PŠENICE – NADA ILI RAZOČARANJE? (BLOG)

ŽETVA PŠENICE – NADA ILI RAZOČARANJE? (BLOG)

PODELI

Svedoci smo da su prethodnih dana pali prvi otkosi hlebnog zrna i po tim prvim pokazateljima očekuje nas jedna dobra godina, barem kada je proizvodnja pšenice u pitanju. Iako je, prema podacima udruženja „Žita Srbije“, u našoj zemlji pšenicom zasejano rekordnih 630.000 hektara, ipak ima onih koji se posle dugo godina nisu opredelili za setvu te ozime stnine. U razgovoru sa poljoprivrednicima koji nisu sejali pšenicu, shvatio sam da je glavni razlog gubitak koji su ostvarivali u prethodnim godinama, a koji je posledica rasta cena inputa.

No ono što je evidentno je da ćemo imati prinose oko 7 tona po hektaru, što je sasvim ohrabrujuće i ovu godinu možemo svrstati u dobru, kada je reč o hlebnom zrnu. Međutim, ono što muči mnoge ratare jeste cena, a po svemu sudeći imaćemo pšenicu koja će se otkupljivati po ceni sličnoj onoj od prošle godine, dakle negde oko 17 dinara. To su informacije koje sam u poslednjih nekoliko dana dobio od nekolicine ljudi koji su upućeni u tu tematiku.

Međutim, skoro svi smo zanemarili najvažniju stvar, a to su vremenske prilike, koje ovih dana baš i ne idu na ruku velikom broju poljoprivrednika koji nisu ovršili svoje parcele. Naime jaki pljuskovi i olujno nevreme, praćeno gradom, na pojedinim lokalitetima pričinili su ogromnu štetu, pa je pitanje kakvi će tu biti prinosi i naravno kakav kvalitet zrna možemo očekivati. Kao bumerang nam se vraća opomena da useve treba osigurati i time iz svoje proizvodnje isključiti rizik.

U odnosu na poljoprivrednike iz Zapadne Srbije, koji su u prethodnim danima ostali maltene bez ičega, jer je jako nevreme i grad pokosilo pšenicu, obralo kukuruz, maline, šljive i svo ostalo voće, u Sremu je situacija dobra. Velika količina vlage uticaće samo na prolongiranje punog jeka žetve, a jedina šteta je polog koji je posledica vetrova. No, bez obzira na sve, ipak će ovo biti jedna dobra godina za pšenicu, a digitron će svakom proizvođaču pokazati kako je radio i šta treba da menja. Stoga, nekima će žetva biti nada a nekima, nažalost, razočaranje.

Goran Eror, Urednik i voditelj RTV-a

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here