Naslovna Vojvodina Žeželjev most od danas otvoren za pešake

Žeželjev most od danas otvoren za pešake

PODELI

Posle 18. godina spojeni su lukovi na novom Žeželjevom mostu preko Dunava u Novom Sadu. Time je realizovan dogovor koji je Ministarstvo građevinarstva napravilo sa kompanijom “Azvi” sredinom avgusta, kada su i postavljeni precizni rokovi za izvođenje radova. Od danas Žeželjev most mogu da prelaze pešaci.

Posle 18 godina spojeni su lukovi na novom Žeželjevom mostu

Železnički saobraćaj preko novog mosta biće pušten krajem februara neredne godine, a kasnije i drumski saobraćaj.

Radove na mostu obišli su potpredsednica Vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Ministarka Mihajlović je poručila da izgradnja Žeželjevog mosta predstavlja put Srbije ka boljoj budućnosti i istakla da za nju taj most predstavlja spoj između nečega što je iza nas i otvara prostor za svetlu budućnost.

Ne možete da se ne setite kada dođete na ovaj most i 1999. godine i 23. aprila kada je on srušen i svih 78 dana bombardovanja koje je naša zemlja pretrpela u tom periodu. Čini mi se da je spajanjem lukova novog Žeželjevog mosta prestalo bombardovanje Novosađana i Novosađanki, istakla je Mihajlovićeva dodavši da je spajanje lukova plod timskog rada Evropske komisije, Vlade Srbije, Vlade AP Vojvodine i Grada Novog Sada sa svim podizvođačima i glavnim izvođačem radova kompanijom “Azvi”.

Ona je napomenula i da će taj most u februaru imati železničke pruge kojima će vozovi ići brzinom većom i od 150 kilometara na čas, a da će potom most dobiti i pristupne puteve, što će biti veoma važno za razvoj koridora Srbije.

Most se nalazi na najvažnijem svetskom projektu “Jedan most – jedan put” i on je deo tog projekta koji je veoma važan za budućnost Srbije. Što više takvih projekata, što više infrastrukture i mostova jesu baza i uslov da imamo nove investicije i nova radna mesta, kazala je potpredsednica Vlade istakavši da se trenutno radi i na modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta kojom će se ići prosečnom brzinom od 200 kilometara na čas.

Žeželjev most

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović se zahvalio svim zaposlenima, kompaniji “Azvi” i svim drugim podizvođačima koji su, prema njegovoj oceni, naporno radili na realizaciji projekta izgradnje novog Žeželjevog mosta.

-Jedan i drugi luk su se dodirnuli i time smo svi zajedno, i faninasijeri i svi koji su radili na projektu, učinili veliku stvar. Spojile su se novosadska i petrovaradinska, odnosno bačka i sremska strana, i ovo je veliki dan za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju, rekao je Mirović.

Ocenio je da će se plodovi rada na Žeželjevom mostu, kao i na drugim infrastrukturalnim radovima na železnicama osetiti tek kada građani budu putovali vozom od Beograda do Novog Sada za manje od 40 minuta.

Sad se zaboravlja sve ono što je bio problem prethodnih godina, kao i kada se postigne gol u fudbalu, zaboravi se sve loše, tako se ni mi nećemo sećati toga, gledaćemo u budućnost, da završimo pristupne saobraćajnice, da sklonimo stari most i da se do proleća još jednom okupimo i da sve proslavimo, istakao je Mirović.

Zahvalio je ministarki Mihajlović, koja je, kako kaže prvi čovek Pokrajinske vlade, gurala “muški” taj projekat sa svojim saradnicima.

Novi Žeželjev most u Novom Sadu

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sam Febrici ocenio je kao idelno nedeljno pre podne u kome se obeležava jedna tako bitna prekretnicu u realizaciji projekta izgradnje mosta kao što je spajanje dva luka.

EU pomaže izgradnju ovog mosta još od prve projektantske faze, za ovaj projekat je do sada dala donaciju u ukupnom iznosu od 34 miliona evra.

Ovaj most premošćava Dunav, to je važno za Novi Sad, Vojvodinu, ali i za celokupnu Srbiju jer je on deo Koridora 10 koji je glavni koridor za ovaj deo Evrope, a prestavlja i deo nove transportne politike Srbije koja je segment procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, ocenio je Fabrici.

Projekat izgradnje novog Žeželjevog mosta se sastoji iz dva dela, finansira ga Delegacija EU u Srbiji, te Vlada Srbije. Vrednost dosadašnje celokupne investicije iznosi oko 51 milion evra.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here