Naslovna Srbija „Zima bez kolapsa energetskog sistema, rezerve spremne“

„Zima bez kolapsa energetskog sistema, rezerve spremne“

PODELI
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srbija neće biti u situaciji da ima bilo kakve vrste kolapsa ili pada energetskog sistema tokom zime, rekla je danas za Tanjug ministarka energetike Zorana Mihajlović.

“Mi za sada imamo uređen sistem, i verujem da na zimu ne bi trebalo da bude problema”, rekla je ona.

Dodala je da danas Srbija ima mazuta za više od 80 dana, benzina i dizela za više od 50 dana, a kerozina i za još više.

“Država se time bavi već godinu dana. Važno je da napravimo pametno podešavanje, da ne mislimo kao uvek da kod nas mora da bude najtoplije. Dajte da vodimo računa, da štedimo električnu energiju, da štedimo generalno”, apelovala je ona.

Ocenila je da problem može da se desi da nam ne dođe dovoljno gasa iz Bugarske, da ne možemo da povučemo dovoljno gasa iz Mađarske, da se desi neki problem u elektroenergetskom sistemu…

” U tim situacijama kreće se na krizne planove, i koristi se mazut”, rekla je ona.

Govoreći o izgradnji interkonekcije Niš-Dimitrovgrad istakla je da će sa kapacitetom od 1,8 milijardi kubika od septembra 2023. godine biti moguhce da pokriva 30-40 posto potreba od još nekog dobavljača.

“To omogućava sigurnost Srbiji, da ne zavisi od onog što može da se desi, a sa druge strane daje mogućnost da budemo tranzitna država za gas”, rekla je ona. .

Navela je da se radi ubrzano i na interkonekciji sa Severnom Makedonijom, dokumentaciji za interkonekciju sa Rumunijom, te da se razgovara sa BiH.

“Hoćemo da radimo i sa Hrvatskom. I onda bi bili povezani sa celim regionom. Hajde da budemo mi bezbedni, a da možemo da tranzitiramo mi taj gas, pa da jos više budemo energetski bezbedni”, poručila je ona.

Ministarka je istakla da će Srbija uvek biti bezbedna, te da je samo pitanje koliko novca dajemo za to.

“Ako zavisite od jednog dobavljača, prilično ste uslovljeni, ne možete da birate, ni da mnogo pregovarate”, podsetila je ona.

Mihajlovićeva je rekla da se vode razgovori sa Azerbejdžanom kako bi se sada potpisali ugovori za kapacitete gasa za sledeću godinu kada interkonkcija ka Bugarskoj bude u funkciji.

“Da li će jednim delom biti azebejdžanski gas, pa delom LNG iz Grčke, od drugih trgovaca…. Bitno je da imamo mogućnost, možda nećemo koristi možda i hoćemo”, rekla je ona.

Navela je da trenutno Srbija iz svog dela skladišta gasa u Banatskom dvoru ima rezerve za 50 dana.

“Znači sve da stane, imamo za pedeset dana da zadovoljavamo bar jedan deo naših potreba”, rekla je ona.

Navela je da je problem što je tamo mogućnost istiskivanja samo pet miliiona kubika gasa dnevno, a potrebe Srbije zimu su od 11-13 miliona kubika.

“Zato skladištimo u Mađarskoj. Gas nam dolazi Balkanskim tokom iz Rusije.

Tako ćemo verujemo i kada dođe zima imati dovoljno gasa”, rekla je ona.

Ocenila je da je neophodno da Srbija ima svoje podzemno skladište gasa jer je skladište van zemlje skupo, i na kraju je pitanje da li će taj vaš gas biti za vas.

“Gde niste većinski vlasnik pa baš i ne upravljate time, ne možete sve da odlučite. Naša želja da ove godine završimo dokumentaciju za novo skladište gasa u Srpskom Itebeju, i da sledeće godine počnemo radove”, rekla je ona.

Ocenila je da bi izgradnja tog skladišta trajala oko godinu i po, te da bi tu mogli da skladištimo gas za sebe, a možda i za neke okolne zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here