Naslovna Srem Ruma Zlatna plaketa za ANIP “Branko Radičević”- Kraljice u rumskim šorovima

Zlatna plaketa za ANIP “Branko Radičević”- Kraljice u rumskim šorovima

Foto: Sremske vesti

RUMA – U nedelju 4. juna u Bačkoj Topoli održan je 61. Muzički festival dece Vojvodine, a ANIP „Branko Radičević” imao je svog predstavnika na ovom festivalu u grupi starijih uzrasta.

Pripremni sastav ANIP-a ovog puta predstavio se lazaričkim običajem i igrama Svrljiga i osvojio Zlatnu plaketu i direktan plasman na republičko takmičenje.

Pored ove nagrade usledila je i specijalna nagrada stručnog žirija, umetničkom rukovodiocu Popović Petru za vidljivo uspešan pedagoški rad sa decom.

Ovu grupu očekuje predstavljanje i na 17. smotri dečijih folklornih ansambala u Batočini, 11 juna.

U ponedeljak 5. juna, devetu godinu zaredom, čula se kraljička pesma rumskim ulicama. Kraljice (članice ANIP „Branko Radičević“ Ruma) su ponovo svojom pesmom prošle po rumskim ulicama i pronele blagoslov za dobrobit cele zajednice. Nakon pričešća u crkvi Svetog Duha u Rumi i dobijanja blagoslova od sveštenstva, Kraljice su se uputile ka domaćinstvima i institucijama u koje su bile pozvane.

Da podsetimo, istraživanje je započelo još 2013. godine, kada je lokalna samouprava prepoznala važnost i validnost projekta „Da i našim šorom Kraljice krenu“. U saradnji sa crkvom Svetog Duha u Rumi, na dan slave tog hrama 2015. godine one su prvi put prošle rumskim sokacima i tako ponovo vratile običaj u narod.

Ova vest je deo projekta “Srem u fokusu” koji je sufinasirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.
IZVORsremske vesti
Prethodna vestEvo kolika su zadržavanja na graničnom prelazu Šid
Sledeća vest„Trofej Rume“ – Humanitarni turnir za Minu Pošarac

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here