Naslovna Srem Pećinci Zmajeva vatra osvetlila Kupinik posle 501. godine

Zmajeva vatra osvetlila Kupinik posle 501. godine

PODELI
Foto: Opština Pećinci

KUPINOVO – Spektakularno putovanje u srednji vek u Kupinovu, 10. septembra, u čast Zmaja Ognjenog Vuka, srpskog despota, legendarnog ratnika, vladara i poslednjeg pravog srednjovekovnog viteza srpske tradicije, i ove godine organizovalo je kupinsko Udruženje “Zeleni pogled”, u saradnji sa Kulturnim centrom Pećinci, Agencijom za razvoj opštine Pećinci, Turističkom organizacijom opštine Pećinci, udruženjima žena sa teritorije opštine Pećinci, zajedno sa Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština “Beli Orlovi”.

Generalni pokrovitelj četvrte manifestacije “Kupinik – Dani zmajeva” je Opština Pećinci, a predsednik Opštine Siniša Đokić rekao je prilikom obraćanja da pećinačka lokalna samouprava, uz veliku podršku Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije, ulaže ogromne napore da se Kupiniku vrati nekadašnji sjaj.

“Pred nama je dugačak put, ali važno je da smo započeli i da svi zajedno radimo na tome da poslednju prestonicu srednjovekovne Srbije, koja je od neprocenjivog značaja za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, vratimo u istorijske čitanke. Danas ćemo da se vratimo u ta teška, ali velika i značajna vremena naše istorije, da osetimo na trenutak hrabrost, dostojanstvo, poštovanje i poštenje viteškog koda, koje ne smemo nikada da zaboravimo i zanemarimo, već naprotiv, da sve te vrline gajimo i dalje, ali i prenosimo na generacije koje dolaze. Jedan od načina je i današnja manifestacija” – naglasio je predsednik Đokić.

I zaista, posetioci su bili u prilici da uz srednjovekovnu muziku, vitezove, dame i neizbežnu despotsku trpezu osete duh prošlih vremena na jedan dan. A Perica Odobašić, predsednik Udruženja “Zeleni pogled” rekao je da je ova manifestacija nastavak svih dosadašnjih napora da se oživi Kupinik, da se oživi sećanje na ovu značajnu tvrđavu, na nešto što predstavlja izuzetan biser naše nacionalne istorije, za koji se malo zna.

“Kupinik je kao lokalitet poseban, a ličnosti koje su vezane za njega su nešto što takođe imponuje našoj nacionalnoj istoriji. Porodica Branković nosi nepravedno stigmu, nosi žig izdajstva. Međutim, oni su sjajna vladarska porodica, oni su nešto što je obeležilo kraj srednjeg veka u srpskoj državnosti. I upravo su predstavnici te dinastije Kupinik uzdigli na rang poslednje prestonice, jer je, nakon pada Smederava, gotovo sedam decenija nastavila da postoji srpska država na ovim despotskim posedima u južnoj Ugarskoj” – rekao je Odobašić.

On dodaje da je posed prvo dobio despot Stefan Lazarević, ali da su despot Đurađ Branković, koji je i ktitor crkve Svetog Luke u Kupinovu, kao i njegovi potomci uzdigli Kupinik na rang prestonice.

“Istorija će kasnije pokazati da je to poslednja prestonica srpske srednjovekovne države, jer je nakon pada Kupinika 1521. godine prestala da postoji srpska država. Nakon toga sledi vreme turske imperije, život se menja, ali sve to vreme Kupinik ostaje da stoji u močvari, da tavori u Obedskoj bari. Vreme još uvek lomi zube o njega, ali mi radimo na tome da se Kupinik ponovo izdigne kao Ekskalibur i zasija svim svojim sjajem” – dodao je Odobašić.

Počasni gost Dana zmajeva i ove godine je bio glumac Ivan Vučković koji je svojom besedom Zmaja Ognjenog Vuka oživeo na jedan dan lik Vuka Grgurevića Brankovića. Kako nam je rekao ne možemo da hodamo pravilno u sadašnjosti i budućnosti, ako ne budemo precizno definisali našu prošlost.

“U prošlosti je napisano sve. Sadašnjost i budućnost samo donose neke nove forme i oblike života, borbe, osvajanja drugih naroda i svega onoga sa čim se srpski narod borio više od hiljadu godina. Zmaj Ognjeni Vuk je jedan od simbola borbe, opstanka i odbrane Srbije” – izjavio je Vučković i dodao da ne treba dozvoliti da viteški kod, koji Srbi imaju u sebi, nestane, jer je on itekako bitan, kako je rekao, za jedan delotvoran i dobar život.

Srednjovekovno selo ispunilo je dvorište Etno kuće Putnik, a članovi Belih orlova u autentičnim odorama višeg i nižeg staleža, prikazali su veštine vitezova koji su nekada boravili na našim prostorima, dok su članovi Konjičkog kluba Bojčin demonstrirali konjičko streličarstvo i veštine srednjovekovnih ratnika na konjima.

Udruženja žena sa teritorije pećinačke opštine pripremila su pravu despotsku gozbu, a posetioci su bili u prilici i da se, pored degustacije gozbe, posluže i tradicionalnim sremačkim gulašom. Svečano otvaranje manifestacije obogatile su i članice hora Hram iz Laćarka, kao i prva frula Srbije Neda Nikolić. Organizator Udruženje “Zeleni pogled” uručilo je zahvalnice svima koji su nesebično pomogli ovu manifestaciju i time dali veliki doprinos očuvanju i negovanju naše tradicije i viteštva.

Pred kraj večeri, manifestacija “Kupinik – Dani zmajeva” upotpunjena je Društvom sokolara Srbije, koji su se, u autentičnim nošnjama sa svojim pticama, družili sa posetiocima. Veče je završeno na bedemima Kupinika, kada su članovi Udruženja “Crveni gavranovi” iz Novog Sada demonstrirali veštinu plesa sa bakljama. Kupinik je na taj način, Zmajevom vatrom, ponovo osvetljen nakon 501. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here