Naslovna Život Značaj očuvanja biodiverziteta na Obedskoj bari

Značaj očuvanja biodiverziteta na Obedskoj bari

PODELI

Kako bi se doprinelo aktivnoj zaštiti prirode i skrenula pažnja javnosti na značaj očuvanja biodiverziteta, „Mladi istraživači Srbije“ tradicionalno su na Obedskoj bari organizovali volontersku akciju uklanjanja žbunaste i drvenaste vegetacije sa vlažnih staništa na tom području.

Događaj se realizujen u saradnji sa Regionalnom mrežom za biodiverzitet u okviru projekta “Otvoreni regionalni fond za jugositočnu Evropu – Implementacija sporazuma u oblasti biodiverziteta” uz podršku GIZ-a.

Obedska bara nalazi se u jugoistočnom Sremu između naselja Kupinovo, Obrež, Grabovci i reke Save, svega 40km zapadno od Beograda. Uže područje Obedske bare čini korito takozvana „Potkovica“ i viši deo terena kupinske grede takozvano „Kopito“. Specijalni rezervat prirode Obedska bara se prostire na površini od 9820 hektara, a zaštitna zona na 19.611 hektara.

Korito Obedske bare je ostatak napuštenog korita Save, čiji glavni tok sada teče južnije. Još pre 6000 godina ovde je proticala preteča reke Save, a pre 4500 godina njen sporedni tok, da bi se pre 2000 godina formirala mrtvaja, od koje je nastala močvara kakvu poznajemo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here