Naslovna Srem Pećinci Značajno smanjen broj saobraćajnih nezgoda

Značajno smanjen broj saobraćajnih nezgoda

PODELI
Foto: logisticmagazin.com

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Pećinci održao je u petak 28. avgusta sednicu na kojoj su između ostalog usvojeni Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja za prvih 6 meseci tekuće godine i Strategija bezbednosti saobraćaja opštine Pećinci od 2020-2025. godine koja je usklađena sa Nacionalnom strategijom bezbednosti u saobraćaju.

Po rečima predsednika opštinskog Saveta Milana Stepanovića, na osnovu Izveštaja o stanju bezbednosti koji je predočen članovima Saveta, na putevima opštine Pećinci za period od januara do juna 2020. godine značajno je smanjen broj saobraćajnih nezgoda.

„Za prvih 6 meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine imamo manje saobraćajnih nezgoda, manje saobraćajnih nezgoda sa teže i lakše povređenim licima, manje prekoračenja brzine, manje lica koja voze u alkoholisanom stanju, ali nažalost imamo jednog poginulog. Stanje na opštinskim putevima, kada je bezbednost u pitanju, svakako su rezultat mnogobrojnih akcija koje Savet sprovodi u saradnji sa Policijskom stanicom Pećinci i Agencijom za bezbednost saobraćaja. Samo u prvom polugodištu ove godine u dva naselja smo postavili prepreke za usporavanje saobraćaja – tri u Prhovu i dva u Donjem Tovarniku, a bezbednost dece u zoni škole u Pećincima već treću godinu uspešno povećavamo akcijom preusmeravanja saobraćaja kamiona na obilaznicu kada počne kampanja u fabrici šećera“ – rekao je Stepanović.

Brojne akcije Saveta poslednjih godina vezane su za bicikliste i pešake, kako bi se obezbedila što veća bezbednost ovih kategorija učesnika u saobraćaju, a Stepanović ističe da su akcije urodile plodom jer je sve manje saobraćajnih prekršaja u kojima učestvuju biciklisti i pešaci, kao i da su, u odnosu na isti period prošle godine, za 50 odsto smanjeni prekršaji ovih kategorija učesnika u saobraćaju.

„Trudimo se da edukujemo pešake i bicikliste od malih nogu – Pažljivko to vrlo uspešno radi za one najmlađe, a za one malo starije organizovali smo podelu fluorescentnih prsluka sa flajerima za bicikliste kako bi svest ove kategorije učesnika u saobraćaju podigli na što viši nivo. Zajedno sa pećinačkom Policijskom stanicom smo sproveli više akcija dodatne kontrole pešaka i poštovanja saobraćajnih propisa ove kategorije učesnika. Bilo je dosta naplaćenih kazni onim pešacima koji ne poštuju saobraćajne propise, ali je zato u prethodnom periodu bilo za 50 odsto manje saobraćajnih prekršaja pešaka u odnosu na isti period prošle godine, što znači da su naše akcije urodile plodom“ – naglasio je Stepanović.

Na sednici Saveta usvojena je i Strategija bezbednosti saobraćaja opštine Pećinci za period 2020-2025. godine.

„Prošlom Strategijom smo zacrtali da do 2020. godine nemamo ni jedno poginulo dete i u tome smo uspeli. Nova Strategija za period 2020 – 2025. godina za primarni cilj ima da nema poginulih građana naše opštine, sa akcentom na decu. S obzirom da smo u proteklom periodu uspešno realizovali prošlu Strategiju nastavićemo i dalje da sarađujemo sa Policijskom stanicom Pećinci i Agencijom za bezbednost saobraćaja, jer su rezultati naših akcija više nego očigledni upravo kroz smanjen broj saobraćajnih nezgoda, pogotovo kada su deca, kao najosetljivija kategorija učesnika u saobraćaju, u pitanju“ – izjavio je Stepanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here