Naslovna Vojvodina Zrenjanin rešava problem električnog i elektronskog otpada

Zrenjanin rešava problem električnog i elektronskog otpada

PODELI

ZRENJANIN – Grad Zrenjanin je, uz pomoć partnera na projektu, obezbedio opremu iz Evropskih fondova za upravljanje električnim i elektronskim otpadom. Cilj je da se prikupljen e-otpad reciklira i ponovo upotrebi kroz cirkularnu ekonomiju

Razvojem novih tehnologija i tehnike sve je više i električnog i elektronskog otpada. Zrenjanin je započeo sprovođenje projekta kojim bi se rešio problem odlaganja i upravljanja električnim i elektronskim otpadom.

Mi na žalost nemamo pouzdane i prave podatke koliko tog otpada ima, to će nam pokazati ova akcija kad krene da se sprovodi, i ubeđen sam da ćemo biti svi iznenađeni koliko tog otpada uopšte imamo. Taj otpad se trenutno ne odlaže adekvatno, ljudi to ostavljaju u kontejner, pored kontejnera, to se baca na sve strane, na divlje deponije, što jednostavno više ne smemo da dozvolimo, rekao je Nemanja Milinković v.d. direktor JKP Čistoća i zelenilo.

Nabavljanjem opreme, vozila za transport, pet manjih i pet velikih kontejnera za prikupljanje električnog i elektronskog otpada u vrednosti od oko 50 hiljada evra obezbeđeni su uslovi za početak pilot projekta sakupjanja električnog otpada u javnim preduzećima i ustanovama.

Ovo tržište beleži veliki rast a posledica toga svakako su i velike količine e-otpada, a upravo ovde danas vidimo načine, dogovorili smo i neku dinamiku kako i na koji način ćemo rešavati ove probleme, kako idemo u susret problemima kad je u pitanju upravljanje električnim i elektronskim otpadom, rekao je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Kako bi se rešio problem električnog i elektronskog otpada neophodno je podizanje svesti građana o ovom problemu.

– Započinjemo kampanju u okviru projekta u cilju podizanju svesti o značaju upravljanja električnim otpadnom, akcenat u kampanji biće na školskoj deci te je tako predviđeno da neke akcije se dešavaju upravo u školama, rekla je Irena Živković direktor RCR Banat.

Kroz projekat biće izrađena i mobilna aplikacija uz pomoć koje pravna lica iz Zrenjanina će biti u moćnosti da prijave potrebu za odlaganjem elektronskog otpada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here