Naslovna Kultura Zvuci naših korena svečano otvaraju Pećinačko kulturno leto

Zvuci naših korena svečano otvaraju Pećinačko kulturno leto


Svečano otvaranje sedmog po redu „Pećinačkog kulturnog leta“, koje organizuje Kulturni centar Pećinci pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave, zakazano je za nedelju, 15. avgusta, na šetalištu u Pećincima sa početkom u 19.00 časova.

Koncertom tradicionalne muzike „Zvuci naših korena…“ svečano će započeti menifestacija, a u jednočasovnom programu nastupiće osamdeset učesnika – članova Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ iz Rume zajedno sa članovima hora „Mokranjac“, hora „Hrama Svetog Save“, dečjeg hora „Rastko“ i Omladinskog hora koji funkcionišu pri Pevačkom društvu Hrama Svetog Save u Beogradu.

Posetioci će biti u prilici da uživaju u tradicionalnim kompozicijama kao što: „Vostani Serbijo“, „Marš na Drinu“, „Tamo daleko“, „Ovo je Srbija“…, a pomenutim orkestrom i horskim ansamblima diriguju Smiljana Jančić, Katarina Stanković, Milena Antović i Bojana Radivojević iz Brestača, inače apsolventkinja na odseku Dirigovanje na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

Uoči samog koncerta, a povodom 500 godina od razaranja tvrđave „Kupinik“ u Kupinovu, u holu KC Pećinci svečano će biti otvorena istorijska izložba „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“, koju će posetioci moći da pogledaju svakog radnog dana od 8.00 do 15.00 časova, dok će se 29. avgusta izložba preseliti u dvorište Etno kuće „Putnik“ u Kupinovu povodom zatvaranja ovogodišnjeg „Pećinačkog kulturnog leta“.

„Pećinačko kulturno leto“, koje se ove godine odvija u znaku „muzike, pozorišta i arheologije“, traje od 15. do 29. avgusta. Pored pomenutog koncerta, publika će u još dva naselja pećinačke opštine imati priliku da uživa u zvucima narodne i horske muzike: u nedelju, 22. avgusta, na letnjoj sceni u Šimanovcima održaće se koncert pod nazivom „Samo pesma zna…“, dok se manifestacija završava u nedelju, 29. avgusta, koncertom simboličnog naziva „Pesmom u slavu Kupinika“, koji će se održati u dvorištu Etno kuće Putnik u Kupinovu.

Najveća kulturna manifestacija u opštini Pećinci, koju organizuje centralna ustanova kulture, realizuje se u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Pećinci, Arhijerejskim namesništvom pećinačkim, Savetima mesnih zajednica u Pećincima, Šimanovcima i Kupinovu, Osnovnom školom „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima i Predškolskom ustanovom „Vlada Obradović Kameni“ u Pećincima.

Prethodna vestZaraženi u porastu treći dan zaredom
Sledeća vestKulturno leto – Predstava za decu “Dobra ideja”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here